Fjerning av lymfeknuter på bakre bukvegg ved spredning

Hvordan forbereder jeg meg?

Du blir vanligvis lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen. Denne dagen får du snakke med en sykepleier på sengeposten og legen som skal operere deg. En lege/legestudent intervjuer og undersøker deg for å samle informasjon til journalen din. Om ettermiddagen informerer anestesilegen, eller anestesisykepleier deg om narkosen. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste seks timene før operasjonen. Du kan drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft fram til 2 timer før du skal ha narkose. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen.

Om kvelden får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament, og en avslappende tablett.

Hvordan foregår behandlingen?

Operasjonen foregår i full narkose og tar vanligvis to til tre timer. Du får et snitt i midtlinjen fra brystbenet, til litt nedenfor navlen. De fleste er på bena neste dag. Det er vanlig å være på sykehuset ca en uke etter operasjonen.

Gjør det vondt?

Under selve operasjonen er du under narkose, og har ikke smerter. Etter operasjonen blir du overvåket av erfarne sykepleiere, som sørger for at du ikke har smerter.

Etter behandlingen

Etter operasjonen blir du flyttet til observasjon ved postoperativ avdeling. Der får du tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Blodtrykket blir målt, og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin. Dagen etter operasjonen, blir du vanligvis flyttet tilbake til rommet ditt på den sengeposten du er innlagt.

Før du reiser hjem, kommer en av onkologene som du kjenner fra tidligere cellegiftbehandlinger for å hilse på deg og avtale videre kontrollopplegg.